سندبلاست چیست؟

سندبلاست روشی است که در آن ساینده با سرعت بسیار زیاد از داخل یک نازل با کمک فشار هوا بر سطوح پرتاب شده و باعث پاکسازی سطوح می شود. سندبلاست در فرهنگ لغت به معنی ماسه پاشی می باشد، برای همین است که بعضی ها به جای واژه ی سندبلاست، از واژه ی ماسه پاشی استفاده می کنند.

سندبلاست برای آماده سازی سطوح، رسوب زدایی، زنگ بری، زبر کردن سطوح قطعات، رنگ برداری سطوح داخلی و خارجی قطعات و … به کار می رود. سندبلاست با آب به کمک دستگاه واترجت انجام می گیرد، به این صورت که یک ماده ی سنگین تر مانند ماسه و یا سیلیس با آب ترکیب می شود و با سرعت بسیار زیاد به سطح مود نظر پرتاپ می شود.

فشار و سرعت بسیار بالای آب در کنار مواد سایشی (ماسه، سیلیس، مسباره و …) باعث جدا شدن جرم و رسوب از سطح اجسام مورد نظر می شود.

دلیل استفاده از سندبلاست

فلزات در مجاورت هوا با اکسیژن ترکیب می شوند و در نتیجه لایه ای از اکسید، روی سطح فلزات را می پوشاند که در صورت باقی ماندن این اکسید، سطح فلزات کاملا پوسیده می شود. بنابراین برای جلوگیری از پوسیده شدن و از بین بردن اکسید از روی سطح فلزات از سندبلاست فلزات ستفاده می کنیم.

داستان اختراع ژنرال بنجامین تیلمن

یک روز ژنرال بنجامین تیلمن در کلیه چوبی خودش در یک قرارگاه نظامی مشغول استراحت بود که ناگهان در آن محل طوفان شن رخ می دهد و در نهایت بعد از تمام شدن طوفان شن وقتی ژنرال بنجامین می خواهد از پنجره نگاهی به بیرون بیاندازد متوجه می شود که سطح پنجره در اثر برخورد شن ها کاملا مات شده است و اینجا بود که فکر بسیار جالبی به ذهن ژنرال بنجامین رسید و اولین دستگاه سندبلاست بدین ترتیب اختراع شد.

باید بدانید که دستگاه های سندبلاست با توجه به نوع کاربردشان، انواع مختلفی دارند.

سه هدف اصلی سندبلاست

۱. زنگ زدایی، ماسه زدایی و رنگ زدایی سطوح

۲. رفع آلودگی ها و تمیز کاری و مات کاری سطوح

۳. حکاکی و ایجاد نقش های مختلف بر روی سطوح

۴. ایجاد زبری و ناصافی، برای چسبندگی مناسب پوشش نهایی

با روش سندبلاست می توانیم همه ی سطوح (فلز، چوب، شیشه و …) با هر ابعاد و اندازه ای را از آلودگی ها پاک و یا زبری مطلوب برای پوشش نهایی، را روی آن ایجاد کنیم.

نکته ی مهم در فرآیند سندبلاست

در فرآیند سندبلاست حتما باید از ذرات با سختی بالا به عنوان مواد سایشی استفاده کنیم به این دلیل که ذرات نرم در فشار بالای پرتاب به سطح مورد نظر می چسبند، بنابراین برای انتخاب مواد سایشی باید از ذرات با سختی بالا استفاده کنیم.

دستگاه اجرای عملیات سندبلاست

ایربلاست دستگاهی است که برای اجرای عملیات سندبلاست مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش مواد ساینده با استفاده از فشار هوا برای تمیزکاری استفاده می شوند. نکته اینجاست که مواد ساینده مورد استفاده در ایربلاست، غیر فلزی مانند مسباره، ماسه سیلیس و … می باشد.

وسایل مورد نیاز برای انجام عملیات سندبلاست

۱. شلنگ سندبلاست

۲. کمپرسور باد

۳. دیگ سندبلاست

۴. کلاه سندبلاست

۵. نازل سندبلاست

6. اتصالات و تجهیزات

فروشگاه صنعتی معدنی قائم تمام محصولات و تجهیزات لازم برای راه اندازی کارگاه سندبلاست را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت ارائه می کند.

هفت ماده ساینده متداول برای اجرای عملیات سندبلاست

انتخاب کردن مواد ساینده یک انتخاب بسیار سخت و مهم می باشد. ساینده ها دارای سختی متفاوت،شکل و حتی وزن مخصوص متفاوتی دارند. پیمانکار سندبلاست باید برای تست از چند نوع ساینده استفاده و آن را بر روی سطح مورد نظر بررسی کند تا بتواند از بهترین نوع ساینده برای آن سطح مورد نظر استفاده کند. در ادامه انواع ساینده را برای شما قرار داده ایم.

۱. مسباره

۲. ماسه سیلیس

۳. ماسه سرامیک

۴. ذرات شیشه ای

۵. اکسید آلومینیوم

۶. ذرات ریز فولادی

۷. گلوله های فولادی (ساچمه های فولادی)

۹ نکته ی مهم درباره ی سندبلاست

۱. کلاه سندبلاست که به اپراتور داده می شود نباید توسط دیگران همان کلاه مورد استفاده قرار گیرد.

۲. میزان زبری سطح فلز بعد از انجام عملیات سندبلاست توسط دستگاه رافنس گیج اندازه گیری می شود.

۳. مدیر سندبلاست باید یک شخصی را برای نظارت بر کار اپراتورها انتخاب کند تا مقررات کامل را رعایت و کنترل کنند.

۴. سطوح حساس و همچنین تجهیزات متصل به محل اجرای عملیات سندبلاست، قبل از سندبلاست باید آن ها را توسط کاور بپوشانیم.

۵. قطعاتی که ابعاد بزرگی ندارند و می توانیم آنها را حمل کنیم باید عملیات سندبلاست آنان را در سالن محصوری که ابعاد کافی را داشته باشد انجام دهیم.

۶. ناظر سندبلاست باید قبل از اجرای عملیات، تمام تجهیزات مانند بست ها، شیلنگ ها و … را بازدید کند و در صورت سالم بودن آنها اجازه ی انجام عملیات را بدهد.

۷. اپراتور باید قبل از انجام عملیات سندبلاست، به تجهیزاتی مثل کلاه مخصوص سندبلاست، لباس کار با پیش بند مقاوم، دستکش ساق بند و چکمه لاستیکی مجهز شود.

۸. اپراتور نباید به صورت پیوسته بیشتر از مدت ۴۰ دقیقه مشغول اجرای سندبلاست باشد و همچنین در مدت یک شبانه روز کمتر از ۸ ساعت باید عملیات سندبلاست را انجام دهد.

۹. در مواقعی که سطح فلز دچار رطوبت و شبنم است، اجرای سندبلاست ممنوع می باشد و همچنین اجرای آن با مواد ساینده سیلیس، مس باره خیس یا شبنم زده مجاز نمی باشد.

مشاهده کاربرد سندبلاست در صنایع کشتی سازی و پتروشیمی


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/ghaemsan/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427